Hoppa till innehållet

ETC Norrköping

Debatt: Låt oss ta upp kampen för jämställdhet och rättvisa!

1972 demonstrerade Grupp 8 för rätten till fri abort. Bilden är tagen i Stockholm.
1972 demonstrerade Grupp 8 för rätten till fri abort. Bilden är tagen i Stockholm. Bild: Bild: Birgitta Lagerström/TT

ETC Norrköping.

Den 8 mars firar vi alla kvinnor. Men hur behandlar vi kvinnor övriga dagar av året? Vilken kvinnosyn har vi i Sverige år 2017?
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Norrköping som står för åsikten.

Kvinnors utsatthet är fortfarande stor i vårt land. Antalet anmälda fall av kvinnomisshandel fortsätter att öka, liksom antalet våldtäkter och sexuella trakasserier. Allt fler kvinnor känner sig otrygga.

En studie vid Göteborgs universitet visar att var tredje kvinna som sökt vård på en utvald akutmottagning också hade utsatts för psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld. Enligt Socialstyrelsen sjukskrivs över 10 000 kvinnor varje år där orsaken kan vara våld i nära relationer. 

Varför talar vi om nolltolerans när det gäller trafikolyckor när vi inte talar om nolltolerans när det gäller våld mot kvinnor?
2016 anmäldes 117 sexövergrepp på musikfestivaler, 100 fall är nerlagda och 1 person är dömd hittills. Men de allra flesta fall av sexuella ofredanden sker på sociala medier, på fester eller i skolor. Varje år anmäls cirka 6000 våldtäkter i Sverige, bara runt 20 procent leder till åtal och ännu färre leder till fällande dom.

Mäns våld mot kvinnor får aldrig osynliggöras eller bagatelliseras. Den stereotypa bilden av att en man alltid ska vara stark och ha makt måste förändras. Det skulle även männen vinna på. Enligt Brå är 70 procent av alla som begår självmord män och 95 procent av personer i fängelse är män. Männen mår inte heller bra av den machokultur som nu råder. 

Även män ska få vara känsliga och sårbara och varken man eller kvinna ska få utsättas för våld.  

Hur ser det då ut i vår omvärld när det gäller kvinnans rättigheter?
1975 infördes fri abort i Sverige. Innan dess hade kvinnan inte rätten till sin egen kropp. Kvinnor som råkade i olycka åkte till Polen för att göra abort. Då hade Polen en liberal abortlagstiftning som gav kvinnor rätt att bestämma över sina egna kroppar. En rättighet som är starkt begränsad i dagens Polen. 

Nu ifrågasätts aborträtten över hela världen. Trump anser att kvinnor som genomgår abort borde straffas. Amerika kommer i fortsättningen inte att stödja internationella organisationer som stödjer abort. 

I Ryssland pågår en abortdebatt. Många politiker kräver att aborter totalförbjuds. En första åtgärd kan bli att rätten till gratis abort försvinner. Fattiga kvinnor som inte har råd att betala kommer att drabbas. 

Varje timme så misshandlas en kvinna till döds i Ryssland och ändå ska våld i nära relationer nu avkriminaliseras där.
I Central- och Sydamerika och i många länder i Afrika är abort totalförbjuden. Olagliga aborter dödar fem kvinnor i timmen. Varje år dör tusentals kvinnor som en följd av osäkra aborter. 

Vi måste stå upp för kvinnans rätt till sin egen kropp!

Enligt vår barn-, äldre- och jämställdhetsminister, Åsa Regnér, är mäns våld mot kvinnor den yttersta konsekvensen av ojämställdhet.

Låt oss tillsammans kämpa för social, politisk och ekonomisk jämställdhet och rättvisa mellan kvinnor och män!

 

Ämnen i artikeln