Debatt. .

2017-04-12 12:00
”Vi undrar varför andra grupper får uppehållstillstånd i Sverige, men inte vi från Afghanistan. Vi upplever det som att regeringen och riksdagen diskriminerar oss.” BILD: JESSICA GOW/TT
”Vi undrar varför andra grupper får uppehållstillstånd i Sverige, men inte vi från Afghanistan. Vi upplever det som att regeringen och riksdagen diskriminerar oss.”

Låt oss få stanna i Sverige!

Vi är mer än 36 000 ensamkommande killar och tjejer som har kommit till Sverige från Afghanistan under de senaste åren. Vår resa till Sverige har varit kantad av många faror och risker för våra liv och vi har inte gjort den resan för nöjes skull.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Först och främst har vi flytt till Sverige eftersom det är krig i Afghanistan. Varje dag attackerar och dödar talibaner och IS oskyldiga människor runt om i landet. 

De flesta av oss är hazarer, en folkgrupp som är särskilt utsatt, därför att vi är shiamuslimer och inte sunnimuslimer som majoritetsbefolkningen. Vi kan därför inte förstå hur demokratiska, solidariska Sverige kan vilja utvisa många av oss, som precis har fyllt 18 år, till ett land, där vårt liv ständigt är i fara. Till ett land, där många av oss inte har några vänner eller släktingar kvar.

En annan viktig orsak till att vi vill stanna i Sverige, är att vi inte ser något hopp om ett bra liv i Afghanistan för att det är inte är ett demokratiskt fungerande samhälle som följer mänskliga rättigheter. Vi vill stanna och få chansen att leva ett vanligt normalt liv. Vi har alla drömmar om framtiden, precis som andra ungdomar, och vi tror att vi kan bidra med mycket till det svenska samhället om vi får stanna. Vi vill utbilda oss till poliser, ekonomer, politiker, brandmän, sjuksköterskor och ingenjörer.

Vi undrar också varför andra grupper får uppehållstillstånd i Sverige, men inte vi från Afghanistan. Vi upplever det som att regeringen och riksdagen diskriminerar oss. Vi anser oss ha ett lika stort skyddsbehov som andra grupper av flyktingar.

Utvisa de personer som inte vill anpassa sig eller som begår brott! De förstör så mycket för alla andra men LÅT OSS SKÖTSAMMA UNGDOMAR SOM FLYTT UNDAN KRIG OCH DISKRIMINERING FÅ STANNA! 

 

19 afghanska killar 
i Spra 6D som studerar på språkintroduktion på Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping