Debatt. .

2017-06-29 07:00
”Vartenda kilo kött som produceras­ och konsumeras lokalt ger tre gånger pengarna för det lokala­ samhällets totala ekonomi. Var­enda kvadratmeter betesmarker hålls öppna av betande mular. Marker­ som inte är lämpade för något annat än betande mular”.  Bild: Jon Olav Nesvold
”Vartenda kilo kött som produceras­ och konsumeras lokalt ger tre gånger pengarna för det lokala­ samhällets totala ekonomi. Var­enda kvadratmeter betesmarker hålls öppna av betande mular. Marker­ som inte är lämpade för något annat än betande mular”.

Krafttag krävs för fler upphandlingar av närproducerat

En majoritet av de svenska kommunerna säger sig prioritera god djuromsorg och miljöhänsyn när de köper kött till sina skolor och äldreboenden, men i slutänden handlar det nästan alltid om priset. Detta enligt en helt färsk undersökning från organisationen Svenskt kött, där man analyserat 210 kommuner.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nu måste det till krafttag för att förändra detta. Den ena handen vet inte vad den andra gör och det har vårt samhälle och vår framtid i Sverige inte råd med.

Det finns hur många statligt och EU-finansierade projekt som helst i Sverige som verkar för att vi alla ska handla mer lokalt. Men de slår alla pannan i väggen när det kommer till den offentliga upphandlingen. Det handlar om tre miljoner portioner per dag Sverige!

Vartenda kilo kött som produceras och konsumeras lokalt ger tre gånger pengarna för det lokala samhällets totala ekonomi. Varenda kvadratmeter betesmarker hålls öppna av betande mular. Marker som inte är lämpade för något annat än just betande mular eller alternativet granskog. Ett lokalt jordbruk med lokal förädling i bygden ger många arbetstillfällen. 

När vi konsumenter handlar i butik, så kan vi ta ställning, och det gör vi rätt bra. Över 85 procent väljer svenskt kött. 

I offentliga kök däremot finns inget val. Där tvingas barn och gamla hålla tillgodo med utländskt kött, väl dolt i fina uttalanden och fasader där man påstår sig vilja något helt annat. Man pressar ner priset per tallrik till ofattbart låga nivåer och lägger hela ansvaret på en stackars kostchef att ta besluten.

Detta innebär dåliga råvaror på tallrikarna. Bland annat kött som producerats med en djuromsorg som skulle ha varit olaglig i Sverige och antibiotikanivåer i djurhållningen som blivit mänsklighetens största hot.

Det finns dock ett litet fåtal kommuner som gör ett briljant arbete med frågan om att producera och konsumera lokalt. Norrköping är en sådan. Där håller Landshövdingen för Östergötland brandtal för vad hela det lokala samhället faktiskt tjänar på lokala livsmedel som stannar i närområdet. Hon har faktiska siffror som visar det. Näringslivschefen och de lokala politikerna rakt över gränserna har också bestämt sig. Med den enigheten kommer de att lyckas även om hänsyn självklart tas till EU:s regler om offentlig upphandling.

Min uppfattning är att det är dags att sluta hyckla. Vill man förändra måste man tänka på ett nytt sätt. Vill man så går det.

 

Britt-Marie Stegs 
Hälsingestintan