Debatt. .

2016-07-18 06:11
Ebba Busch Thor (KD) under årets politikervecka i Visby. Bild: Janerik Henriksson/TT
Ebba Busch Thor (KD) under årets politikervecka i Visby.

Kommer KD att Ebba ut?

Varför är det ­ingen som kan ställa sig upp och ropa: "Ut med hycklarna från politiken!"?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För länge sedan slängde som bekant Jesus ut månglarna ur templet för att han blev förbannad på hur det profiterades på människors behov av andlighet. I nutid och mera bestämt onsdagen den 6/7 lyssnade jag på Ebba Busch Thor som uppenbarligen arbetar hårt och målmedvetet på att ge det politiska hyckleriet ytterligare ett ansikte, vilket placerar in henne bland de moderna politiska (andliga?) månglarna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Varför är det ingen som kan ställa sig upp och ropa: ”Ut med hycklarna från politiken!”?

EBT har som bekant en inte alldeles avlägsen historia av att glatt posera på Israeliska militärfordon och i israeliska armékläder. Ni vet, den stat i mellanöstern som i dag symboliserar statsterrorism, etnisk rensning, ockupation och apartheid. 

Nu står EBT i talarstolen, lägger huvudet på sned, ler in i kamerorna och predikar människovärde, frihet och jämlikhet och människors lika värde. 

Kan hyckleriet bli tydligare?

Som grädde på moset rundar EBT av det hela med att predika att politikerna har ett ansvar för att barn och ungdomar läser rätt litteratur i skolan och att det därför enligt hennes politikermodell av hur skolan ska utformas ska upprättas litteraturlistor. Jaha?

Varför kommer jag i sammanhanget att tänka på totalitära statsskick och samtidigt George Orwell och hans berömda bok om statens grepp om människornas hjärnor.

Hur var det nu med individens frihet och individens fria val, EBT?

När jag själv gick i skolan så var det lärarna, utbildade pedagoger, som hjälpte oss med litteraturlistor, väl avvägda efter elevernas nivåer och intressen. Inte efter vad rådande politiska vindar för tillfället ansåg det lämpligt att barnen och ungdomarna skulle läsa.

Nu kanske KD:s politiska självskadebeteende inte är något stort problem i sig eftersom det mesta nu mer och mer talar för att partiet av egen kraft håller på att kasta ut sig själva ur templet (riksdagen). Siffrorna i färska opinionsundersökningar är i det avseendet brutalt tydliga.

Och när nu KD alldeles sannolikt Ebbar ut, så kan ledamöterna i lugn och ro med åtnjutande av feta riksdagspensioner läsa de ”rätta böckerna” utan att nagelfaras av dem som ifrågasätter det politiska hyckleriet. Alltså utan krav på den arbetsprestation som man själva vill att nyanlända ska åläggas för att åtnjuta rätt till exempelvis försörjningsstöd. 

Mina barn och andras ungar, ni vet. Eller omformulerat, avpolletterade politiker och nyanlända med skyddsskäl.

Håkan Lager 
Norrköping