Debatt. .

2016-12-26 11:38
"Syftet med kampanjen är att skapa debatt om hatet på nätet genom att göra det på ett positivt sätt", skriver debattören.  Bild: Izabelle Nordfjell/TT
"Syftet med kampanjen är att skapa debatt om hatet på nätet genom att göra det på ett positivt sätt", skriver debattören.

Kampanj för nätkärlek vill skapa debatt om hat

För några veckor sedan var det Åhléns luciabarn, kort därefter var det Little Jinder. Helt plötsligt är de där, näthatarna som anser att de har rätt att hota och trakassera andra med hjälp av sitt tangentbord. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hatet, som sprids på nätet, i sociala medier, in i människors privata mejlkorgar och sovrum. Det tar inte slut. Trots att polisen likställer hot på nätet med trakasserier på skolgården och arbetsplatsen. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


I kampanjen Nätkärlek som startats av folkrörelsen Skiftet kan den som går in på sidan nominera personer till att få nätkärlek i stället för näthat. Kampanjen stöttas också av en grupp ambassadörer som själva berättar på olika sätt om sina egna upplevelser av näthat. Det är fackliga, antirasister och journalister från höger till vänster som ställer sig upp och säger att det får räcka nu.

Syftet med kampanjen är att skapa debatt om hatet på nätet genom att göra det på ett positivt sätt och uppmana människor att sprida kärlek i stället. Självklart kommer det inte lösa alla problem men vi måste börja någonstans och att visa uppskattning för de som blivit utsatta är en bra början.

Näthatet ökar för varje dag som går och polisen anser att man saknar tillräckligt med resurser och juridiska verktyg för att motverka det. Förslag på ny lagstiftning för näthat har utretts, huvuddelen föreslås enligt regeringens webbsida träda i kraft i juli nästa år. 

Vi kan inte vänta på att lagstiftningen ska träda i kraft, vi måste börja förändra beteendet på nätet nu. Dessutom måste vi sätta press för att frågan inte ska försvinna från dagordningen. Ingen ska behöva utstå hot och trakasserier, oavsett om det är på gatan eller bakom tangentborden. Därför är kampanjen nätkärlek så viktig. Kan du sprida lite nätkärlek i dag via http://natkarlek.nu/?

Maria Henriksson 
Kampanjledare, folkrörelsen Skiftet