Debatt. .

2017-05-05 09:13
Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Inför Pride – Kära heterosexuella människor

I helgen är det Pride för nioende gången i Norrköping. Pride är ett firande, Pride är ett politiskt verktyg och Pride är ett uppvaknande. Så kära heterosexuella människor, det är ni som ska vakna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Som HBTQ-person är Pride den bästa tiden på året, och juste jag ska vara tydlig. HBTQ står för:
H=Homosexuell (Alltså en person med ett visst kön, blir kär i och ligger med personen av samma kön som en själv).
B= Bisexuell (En person av ett visst kön blir kär och ligger med personen av alla olika kön).
T= Transsexuell (En person är född med ett visst biologiskt kön, men är och känner sig som ett annat kön än vad denna föddes med).
Q= Queer (Både ett samlingsnamn för alla olika sexualitet som inte är heterosexuell men och ett sätt att identifiera sin person).
Hängde ni med?

Pride är en viktig händelse. Det är då vi HBTQ-personer får ta tillbaka det som ska vara vårt även andra dagar om året, det är då vi får tillhöra normen för en gångs skull och det är ni heterosexuella som får stå på sidan och titta på och vara dem som bryter mot normen. Om vi vill fira Pride med oss vilket ni självklart är välkomna att göra här kommer några regler som ni kan ta hänsyn till för att firandet ska bli trevligt för alla inblandade:

1. Om ni går i Prideparaden, kyss inte er heterosexuella partner. Allvarligt ni kan göra det när som helst annars men inte där. Vi går i paraden för att visa på alternativ till den heterosexuella kärleken, inte för att synliggöra den ännu mera.

2. Om du vill titta på paraden men inte delta själv, se inte ut som att du tittar på cirkusen som kommit till stan. Vi är människor precis som ni. Vi blöder om någon skär oss, vi gråter när någon slår oss, vi älskar, vi äter och vi skiter precis som ni gör. Sen att vi tycker mer om färgglada kläder och glitter än random hetero det är en annan sak. Men vi är inget jippo, vi är ingen cirkus och vi är ingen freakshow.

3. Om du går ut på klubb på Pride, då får du räkna med att du går på HBTQ-klubb det innebär att du inte kan ta illa upp om någon av samma kön som dig stöter på dig, du får självklart säga nej jag är inte intresserad men du som person kan inte bli kränkt. För även vad ni kanske tror så syns det inte på en person om den är HBTQ, det sitter ingen lapp i pannan. Du kommer förmodligen inte få ligga och du kan inte anta att du kommer få ligga, om du stöter på någon som förklarar för dig att denna inte är intresserad, då respekterar du det. Det gäller alla andra dagar om året också, men vi tänker inte ta den diskussionen på Pride för det är vår dag.

Tre enkla regler att förhålla sig till det är väl skönt kära heterosexuella personer. Allt ni behöver komma ihåg är dessa tre. Andra självklara saker som gäller är till exempel att inte fråga en person vad den har för kön om denna inte vill berätta det, eller ifrågasätta en persons kön om denna har berättat det för dig. Det är inte heller okej att fråga vad en person har mellan benen eller hur denna har sex för det angår helt enkelt inte dig och det är väldigt märkligt att ställa dessa frågor till en främling eller en kompis kompis.

Pride är viktigt för att det är en chans att uppmärksamma orättvisor för oss som inte lever efter normerna i samhället, det är ett tillfälle att uppmärksamma allas rätt att älska vem dem vill och det är en sprängkraft för förändring. Så fråga inte kära heterosexuella människor om varför vi har Pride. För svaret är självklart.

Svaret är att i Tjetjenien begravs HBTQ-personer levande, svaret är att i 10 länder är straffet för att vara homosexuell döden, svaret är att vi blir mördade, misshandlade och våldtagna varje dag för att vi vill älska vem vi vill. Vi kan inte självklart gå hand i hand på gatan med den vi älskar, vi kan inte kyssa vår partner på en nattklubb utan att ha ett öga öppet och vi måste komma ut varje dag, hela tiden och överallt.

Så frågan är varför får vi bara en dag om året på Pride och ni kära heterosexuella personer får alla andra?

Till sista vill jag säga, HAPPY PRIDE! Jag kommer missa paraden för första gången sen vi startade i Norrköping på grund av jobb och jag sörjer detta djupt. Men ni hittar mig självklart på lesbisk picknick, på förfest och efterfest på Arbis samt jag vill tillägga att jag är en charmig jävel som råkar vara singel just nu och mina kontaktuppgifter kommer stå här under så tveka inte om ni vill dricka en bärs, dansa i natten eller hångla! (Snälla förlåt mig för att jag gjorde avslutet på min krönika till en kontaktannons).

 

Julia Linander (V) 
Yours truly Julia Linander - ordförande för Ung Vänster Östergötland, Lärarstudent och Pansexuell.