Hoppa till innehållet

ETC Norrköping

Debatt: Hur många tobaksfria barn vill vi ha?

”I dag röker ungefär var tredje 16-åring och om inget görs annorlunda kommer vi att se 45 nya rökare om dagen”, skriver debattören.
”I dag röker ungefär var tredje 16-åring och om inget görs annorlunda kommer vi att se 45 nya rökare om dagen”, skriver debattören. Bild: Bild: TT

ETC Norrköping.

Det nya året är här och många kämpar på med årets nyårslöfte. Säkert är det en och annan som vill fimpa och den som lyckas är en garanterad vinnare – både ekonomiskt och hälsomässigt. Det allra bästa nyårslöftet är dock om man lovar sig själv att aldrig börja röka. Frågan som vi alla måste ställa oss är vad det är värt om våra barn kan förbli starka och tobaksfria?
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Norrköping som står för åsikten.

Totalt spenderar Folkhälsomyndigheten 6 miljoner kronor på tobaksförebyggande arbete under 2017. Det kan jämföras med att vi under samma period kommer att lägga 70 miljoner kronor på att reparera vägräcken. Jämförelsen är kanske absurd men den säger en del om hur viktigt och prioriterat det är att förebygga tobaksbruk bland våra barn och ungdomar.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Färre än hälften av Sveriges ungdomar uppger att de har fått ingående information om tobak i skolan. Nio av tio säger också att man börjar röka på grund av kompisarna. Rökning är ett socialt smittsamt beteende och det är i skolan smittan sprids. Vår inställning är att det borde vara varje barns rätt att få en tobaksfri skoltid och att få rätt och tillräcklig information för att motiveras till ett tobaksfritt liv. 

I dag röker ungefär var tredje 16-åring och om inget görs annorlunda kommer vi att se 45 nya rökare om dagen, vilket ger cirka 16 000 nya rökare under 2017. 90 procent av alla som börjar röka gör det före 18 års ålder. Det innebär att den potentiella effekten är enorm för en relativt liten insats förutsatt att den görs i rätt tid och på rätt sätt. Genom ett seriöst tobaksförebyggande arbete mellan årskurs 8 och andra året på gymnasiet skulle vi snabbt kunna halvera antalet tobaksdebuter och därmed minska andelen rökare drastiskt.

A Non Smoking Generation uppmanar nu både politiker, föräldrar, lärare och hela Sveriges näringsliv att engagera sig i kampen för tobaksfria barn och ungdomar. Bara med gemensamma ansträngningar kan vi få ett slut på rökningen bland barn och ungdomar. För att göra det enkelt att engagera sig har A Non Smoking Generation lanserat en Guldvinge som symboliserar en stark och fri generation som fattat det egna beslutet att avstå från tobak. Alla vi som är vuxna måste fundera på vad det är värt om våra barn kan förbli tobaksfria – både i pengar och mänskligt lidande. 

I dagsläget kostar tobaksbruket det svenska samhället lågt räknat 30 miljarder kronor. Tobaksskatten inbringar cirka 10 miljarder. Det innebär ett underskott på cirka 20 miljarder som du och jag finansierar. Det mänskliga lidandet är betydligt svårare att räkna på. Varje år dör omkring 12 000 människor i tobaksrelaterade sjukdomar. Det är fler än en i timmen. 

En vanlig missuppfattning är också att de fysiska problemen av ett tobaksbruk inträffar långt senare i livet. Nu vet vi också hur nikotinet sänker den kognitiva förmågan (hjärnans kapacitet och förmågan att känna sig lycklig etcetera) vilket är extra olyckligt för den unga människans hjärna som fortfarande utvecklas. I vår senaste Novus-undersökning svarar också 2 av 3 tjejer att de anser att psykisk ohälsa är en av de främsta anledningarna till att man börjar röka.

Det är hög tid att alla vi vuxna tar ett gemensamt ansvar. Tillsammans kan vi få ett slut på rökningen bland våra barn och ungdomar:

  • Till dig som är politiker: Höj tobaksskatten och använd pengarna till tobaksförebyggande insatser
  • Till dig som är lärare eller förälder: Ställ krav på en tobaksfri skoltid
  • Engagera dig och läs mer på nonsmoking.se

Ämnen i artikeln