Debatt. .

2017-06-22 18:21

Förbjud glyfosat i jordbruket

Självklart bör försiktighetsprincipen gälla och glyfosat förbjudas. Det gäller inte bara vår egen hälsa, utan det är en fråga som är central för att uppnå en verkligt hållbar värld. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Visste du att det i din kropp kan finnas spår av en giftig kemikalie som kan orsaka cancer? Glyfosat är världens mest sålda bekämpningsmedel trots att Världshälsoorganisationen menar att det sannolikt är cancerframkallande.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


FN:s rapportör för rätten till mat släppte i januari 2017 en rapport om kemiska bekämpningsmedel som tydligt visar på vilka allvarliga skador dessa medel orsakar på människor, djur och miljö världen över. Ett av ämnena som orsakar stora problem är glyfosat som bland annat ingår i bekämpningsmedlet ”roundup”. 

Glyfosat är det mest sålda bekämpningsmedlet i världen trots att det råder skilda åsikter om dess hälsorisker. Medan en rapport av Världshälsoorganisationen säger att glyfosat sannolikt är cancerframkallande, menar EU:s livsmedelsmyndighet, Efsa, att det inte är det. I november 2015 skickade 98 erkända cancerexperter ett öppet brev till EU-kommissionären för hälsa och livsmedelssäkerhet, där de ifrågasatte livsmedelsmyndighetens slutsats. Det slutgiltiga beslutet om huruvida användning av glyfosat ska förbjudas inom EU eller inte kommer att fattas av EU-kommissionen i höst.

Självklart bör försiktighetsprincipen gälla och glyfosat förbjudas. Det gäller inte bara vår egen hälsa, utan det är en fråga som är central för att uppnå en verkligt hållbar värld. 

Vi har nu chansen att göra våra röster hörda genom ett europeiskt medborgarinitiativ, ett juridiskt instrument som innebär att EU-kommissionen måste lyssna på oss om vi samlar in en miljon signaturer innan 30 juni. Skriv under medborgarinitiativet nu på: stopglyphosate.org

Karin Eriksson 
Latinamerikagrupperna