Debatt. .

2017-01-19 05:49
Rök efter en israelisk raketattack i Gaza i oktober förra året.  Bild: Khalil Hamra/AP/TT
Rök efter en israelisk raketattack i Gaza i oktober förra året.

Flirt med mörkrets herrar ger anledning till vaksamhet

Utrikesminister Margot Wallström reser öppet och officiellt till Palestina. Wallström bojkottas samtidigt av Israel. Vad det säger om staten Israels ambitioner att leva i fred med sina grannar och det internationella samfundets syn på Israels utrikespolitik får väl var och en bedöma.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Till saken hör givetvis att Palestina levt under israelisk ockupation i 50 år. Vilket många med Wallström och FN kritiserat. Sverige blir snart medlem i FN:s säkerhetsråd och kommer redan i januari att ha ordförandeskapet. Detta är mycket intressant och inger i vissa läger en förhoppning om en konstruktiv utveckling av problematiken Israel/Palestina.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Samtidigt pågår i Sverige en vad vi lite diplomatiskt kan kalla för ”inofficiell svensk utrikespolitik” och som makabert nog är både understödd och ledd av en svensk riksdagsman. 

Kritik av den statsunderstödda israeliska terrorism som riktas mot den palestinska befolkningen på Västbanken, Östra Jerusalem och Gaza uppfattas av debattörer med ideologiskt och historiskt tunnelseende ofta som ett stöd till den terrorism som utövas från avskjutningsramper i Gaza och där granater och raketer urskillningslöst skickas in över Israel.

Den typen av retoriska inspel och resonemang är givetvis brutalt inskränkt, även när den kommer från en påstått ”liberal” svensk riksdagsman som Mathias Sundin (L) och bidrar inte det allra minsta till att uppmuntra en dialog som tar sikte på att hitta en lösning som landar i fredssträvanden och politiska lösningar avseende situationen i området.

När en av världens mest högteknologiska arméer (Israels) med sina precisionsvapen prickskjuter på lekande barn på en strand så är det inte bara ett vidrigt brott mot alla humanistiska värderingar, det är även i formell mening ett brott mot krigets lagar.

När Mathias Sundin (L) förklarar för de som vill lyssna att Israel har ”rätt att försvara sig” så innebär det sannolikt också att han inte vill förstå eftersom det är lätt att inhämta fakta i den här frågan. Och viljan att inte förstå är i politiska sammanhang som bekant mycket farligare än okunskap. 

Mathias Sundin (L) är inte bara riksdagsman för Östergötland, han är också ordförande i samfundet Sverige/Israels riksorganisation. I våras deltog han i en resa till Israel och jag har med anledning av det skriftligen och upprepade gånger ställt följande frågor till Sundin:

  • Skedde resan i egenskap av ditt uppdrag som riksdagsman?
  • Vem initierade resan och på vems uppdrag skedde alltså resan?
  • Vem bekostade resan?
  • Vilka deltog i resan?
  • Kommer resan att resultera i någon form av rapport och hur blir den rapporten i sådant fall tillgänglig för allmänheten?

Trots att jag påmint Sundin om mina frågor, så väljer Liberalerna och Sundin att tiga. 

Med tanke på Sundins ibland ganska oblyga framtoning och ambitioner i utrikespolitiska sammanhang så är det givetvis på sin plats att när han som riksdagsman går i opposition mot Sveriges officiella hållning i utrikespolitiken också står upp för sin egen uppfattning och på ett transparent vis är tydlig mot väljarna i avseende om var han själv befinner sig i de här ganska infekterade frågorna. Inget utesluter ju nämligen att Sundin vid ett maktskifte i Sverige 2018 aspirerar på och får en viktig position inom utrikespolitiken.

När svenska politiker börjar flirta med mörkrets herrar och religiösa och nationalistiska fundamentalister så finns det många goda skäl till att vi är mycket uppmärksamma och vaksamma. Definitivt när samma folkvalda vägrar att redovisa motiven för sitt agerande och direkt obstruerar den för demokratin så helt grundläggande principen om våra folkvaldas transparens i de frågor de driver och är engagerade i.

Skäms Mathias Sundin och Liberalerna!