Replik. .

2017-06-01 07:00
”Vi arbetar hårt för att den kommunala verksamheten ska vara attraktiv att välja både som utförare och som arbetsgivare”, skriver debattörerna.  Bild: Pontus Lundahl/TT
”Vi arbetar hårt för att den kommunala verksamheten ska vara attraktiv att välja både som utförare och som arbetsgivare”, skriver debattörerna.

Eget val för ökad nöjdhet och kvalité i hemtjänsten

Svar på Vänsterpartiets debattartikel om införandet av LOV i Norrköpings hemtjänst, ETC Norrköping nummer 21/2017.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vi håller helt med Vänsterpartiet om att valfrihet på riktigt är när våra äldre får välja och inte företagen. Det är ju precis det som LOV (lagen om valfrihetssystem) går ut på. Företag/utförare som uppfyller kommunens krav erbjuder sina tjänster och den enskilde får möjlighet att välja. Vi i Norrköping har också bestämt att gör man inget val så får man kommunen som utförare.

Det är alltså vi i kommunen som bestämmer vilka krav som ska ställas. Vi har haft bred representation i den politiska styrgruppen i arbetet med kravställan. Det har gjort att frågor och ställningstaganden belysts från många olika vinklar. Vi har haft högt till tak, periodvis heta diskussioner, men vi har till slut landat ner i överenskommelser vi alla kunnat stå bakom. Tyvärr valde Vänsterpartiet att stå helt utanför detta arbete.

I processen har vi haft medborgarnas bästa i centrum, vi har värnat om bra arbetsvillkor för de anställda men också skapat förutsättningar för företag, även små, att kunna verka.

Eget val inom hemtjänst är inte svaret på alla utmaningar, men vi är övertygade om att när medborgaren har möjlighet att göra ett eget val kommer det att hjälpa till i utvecklingen av verksamheten. En utveckling av vår egen verksamhet har varit nödvändig länge och egenvalet har satt ännu större fokus på flexibilitet och nytänkande, och vi har förståelse för att det kan skapa viss oro hos våra egna medarbetare.

Vänsterpartiet uttrycker i sin debattartikel (ETC Norrköping nummer 21/2017) oro för övertalighet i vår egen organisation som följd av införandet av egenvalet. Vi har högre tankar än så. Vi arbetar hårt för att den kommunala verksamheten ska vara attraktiv att välja både som utförare och som arbetsgivare, men vi anser att det är positivt för personalen att de har mer än en arbetsgivare att välja mellan.

 Nu ser vi fram emot mer valfrihet i Norrköpings kommun.