Debatt. .

2017-10-19 07:00
”Det finns inte längre något skäl alls till att sträcka sig efter varor med animaliskt ursprung, när det finns växtbaserad ost, mjölk, växtbaserat kött och mycket annat”, skriver debattören.  Bild: PONTUS LUNDAHL/TT
”Det finns inte längre något skäl alls till att sträcka sig efter varor med animaliskt ursprung, när det finns växtbaserad ost, mjölk, växtbaserat kött och mycket annat”, skriver debattören. 

Djur reduceras till prydligt förpackade köttbitar

Den 16 september höll Djurrättsalliansen tillsammans med lokala djurrättsaktivister en tyst manifestation i ett höstsoligt Norrköping. Allmänhetens intresse var stort och våra aktivister gladde sig åt många nyfikna, engagerade samtal om djuren med förbipasserande i alla åldrar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Manifestationen Djurfabriken bygger på Djurrättsalliansens eget researchmaterial från svenska uppfödningar och slakterier, och syftar till att visa vad som pågår i de svenska djurfabrikerna. Från enkla porträtt i aktivisternas händer talar de djurindivider konsumenten sällan möter i livet. På detta enkla men kraftfulla sätt hoppas vi väcka tanken att djur inte är våra att utnyttja.

Alla är vi uppväxta med att empatin är en viktig faktor i livet. Vi lär oss tidigt att djur är individer vi ska värna om, vara snälla mot. Men varför gäller det inte alla djur?


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Få konsumenter vet att över 15 000 nykläckta tuppkycklingar gasas ihjäl varje dag i Sverige, för att de inte är till nytta för äggfabrikerna. Få vet vilket fruktansvärt liv i trängsel och mörker som möter deras systrar och mödrar.

Få av de vi möter vid manifestationerna vet att komjölk kräver att en ko föder en kalv som raskt tas ifrån sin mamma. Allt för kaffemjölkens och ostmackans skull. Allt för den osanning om starka ben som mjölkfabriken fostrat oss alla med.

Ännu färre har reflekterat över den förtvivlan som fyller djurens ögon och som studsar mellan slakteriväggarna tills de abrupt tystnar med avskurna halsar.

I djurfabrikernas dyra marknadsföring leds konsumenten bort från dessa detaljer via glättig reklam och klyschor om glada svenska djur, till att blint fortsätta äta djurs kroppar och sekretioner. Kött, mejerier, ägg fyller reklamblad och tv-rutor, kundvagnar och tallrikar. Utan någon djupare tanke på djurens egentliga verklighet förlitar sig konsumenten på myten om det svenska köttet, den svenska mjölken, de svenska äggen.

Ofta är Djurrättsalliansens manifestation den första kontakten med sanningen om hur djurs liv blir reducerade till prydligt packade köttbitar, mejerier, ägg.

Ofta blir denna första kontakt en chockartad sådan, ett ögonblick då människoindivid möter djurindivid via en bild och insikten att djur är liv med värde och personlighet precis som vi landar i hjärtat.

I en tid då en ny grön våg sköljer genom Sverige och världen, uppmuntras vi äta mer grönt och dra ner på animalierna för miljöns och hälsans skull. Butikerna erbjuder ett stort utbud vegoprodukter. Det finns inte längre något skäl alls till att sträcka sig efter varor med animaliskt ursprung, när det finns växtbaserad ost, mjölk, växtbaserat kött och mycket annat. Det är både enkelt och mäktigt att som vegan gå i mataffärer i dag och enormt glädjande att se hur både intresse och utbud växer.

Men det viktigaste skälet till veganismen – djuren – glöms och tystas ofta ner.

Det största förtrycket av alla, det vi människor utsätter djuren för varje ögonblick av både vår och deras existens, talar vi inte högt om, trots att det serveras oss dagligen. Trots att vi klär oss i det, stänger in det i burar, betalar inträde för att roas av det.

Som konsumenter och individer har vi ett ansvar för var vi lägger våra pengar, vårt fokus, vår empati. Låt oss alla hädanefter sträva efter att låta djur leva för sin egen skull som de kännande, tänkande individer de är. Ingen av oss vill födas för att bli produkter på någons bord.

Vi hävdar att detta inte bara gäller människan, utan alla djur.

Därför uppmanar vi i Djurrättsalliansen människor att bli veganer och stå upp för djuren.

Mer information finner ni på Djurfabriken.se.