Replik. .

2017-10-05 07:00
Det behövs nya sätt att arbeta. Läkarbesök via videosamtal innebär att fler snabbt får vård, skriver debattören. Bild: ERIK G SVENSSON/TT
Det behövs nya sätt att arbeta. Läkarbesök via videosamtal innebär att fler snabbt får vård, skriver debattören.

Digital vård är både naturlig och samhällsviktig

ETC Norrköpings ledarskribent Carina Milde skrev förra veckan om konsekvenserna med att använda e-hälsosajter som Kry-appen, och de höga kostnader vårdföretaget kostar landstingen. I veckans nummer av tidningen svarar Krys Sverigechef på kritiken.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det var nedslående att den 25/9 läsa Carina Mildes ledare om läkarbesök via videosamtal. Dels var artikeln full av felaktigheter och dels så var det tråkigt att hon ser så negativt på de möjligheter vi ger till en mer jämlik och bättre tillgänglighet till vården för de som behöver den.

Det spelar inte längre någon roll hur långt man har till närmaste vårdcentral eller i vilken livssituation man befinner sig i. Möjligheten att få vård finns nu där för alla.

Det är naturligtvis så att all vård inte kan ges digitalt. Men redan i dag kan vi på KRY ta hand om ca 60 procent av alla de besök som sker på en fysisk vårdcentral. Vi gör det också till en lägre samhällskostnad. Ett digitalt vårdbesök ersätts idag med 650 kr medan SKL räknar med att ett besök på en fysisk vårdcentral innebär en kostnad på ca 1 400-1 600 kr för samhället.

Även om vården i Sverige är bra dras vi med långa köer som gör att det blir svårt att komma till. Därför behövs det nya sätt att arbeta. Läkarbesök via videosamtal innebär att fler snabbt får rätt vård på rätt nivå. Det i sin tur innebär lägre belastning på vårdcentraler och akutmottagningar vilket gör att hela vårdflödet fungerar smidigare. 93 procent av våra patienter uppger också att deras besök hos KRY ersatte ett fysiskt vårdbesök.

Digital vård innebär ett paradigmskifte ur ett patientperspektiv. För första gången kan människor i Norrköping få träffa läkare på sina villkor - var de vill och när de vill. Det tror jag är något som även Carina Milde uppskattar.