Debatt. .

2017-09-28 07:00
”Det är inte bara vinster eller  inte som står på spel. Det är också tilliten och tryggheten  i samhället – hela idén med  en jämlik och solidariskt  skattefinansierad välfärd”,  skriver Margit Bergqvist.  Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
”Det är inte bara vinster eller inte som står på spel. Det är också tilliten och tryggheten i samhället – hela idén med en jämlik och solidariskt skattefinansierad välfärd”, skriver Margit Bergqvist.

Blocköverskridande styre hotar jämlik välfärd

De styrande socialdemokraterna i Norrköping ger fritt fram för vinster i välfärden (se DN debatt 23/6). Det är ett grundskott mot det egna partiets idé om att den skattefinansierade skolan, vården och omsorgen ska ges åt alla efter behov och bekostas av alla efter förmåga.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det var ju den idén som förverkligades under några år av socialdemokratiskt styre i det som blivit kallat den svenska välfärdsmodellen. Den bygger på övertygelsen om att alla människor är lika värda – grunden för FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Men med de senaste decenniernas marknadsanpassning har den jämlika välfärden urholkats. Vi ser hur den så kallade valfriheten mellan konkurrerande kommunala alternativ och privata vinstdrivande företag har skapat en segregering där de framgångsrika och mest utbildade gynnas på de sämre ställdas bekostnad. Där ditt värde inte är grundat i de mänskliga rättigheterna utan i hur privilegierad du är i samhället.


KOM TILL BOKMASSAN !

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister. All information: ETC.se/Bokmassan


I åratal har detta nyliberala högerprojekt i den offentliga sektorn fått mer eller mindre aktivt socialdemokratiskt stöd.

Nu försöker ändå Socialdemokraterna i regeringen efter påtryckningar från vänsterpartiet att i någon mån stoppa den pågående nedmonteringen av den jämlika välfärden genom att lägga ett förslag i riksdagen om vinsttak för aktörerna inom skola och omsorg.

Det är i senaste laget. De privata vinstdrivande företagen har fått ett starkt grepp om den offentliga sektorn. Deras företrädare försöker få oss att tro att om de tvingas bort från sin lukrativa verksamhet kommer elever och de äldre att stå utan resurser och personal. Medan det i själva verket är så att de miljarder av våra skattepengar som utgör deras vinst och ägarlöner i stället kommer att stärka resurserna inom skola och omsorg.

Trots allt detta gör alltså de styrande socialdemokraterna i Norrköping tummen upp för vinster i välfärden och är till och med nöjda med att sänka kraven på utbildad personal för att kunna införa LOV i hemtjänsten. Detta kräver nämligen samarbetet med de nyliberala högerpartierna L, C och KD i den så kallade kvartetten.

Det visar vad vi kan vänta oss av ett blocköverskridande samarbete på regeringsnivå. Med Socialdemokraterna i koalition med något av allianspartierna blir det inget stopp för vinster i välfärden. Vinstgenereringen och den ökande ojämlikheten inom skola, vård och omsorg kommer att fortsätta. Då gäller det att se om sitt hus för den som har förmågan, genom att teckna en privat försäkring, tidigt sätta sina barn i kö för att säkra en plats i önskvärd skola eller som äldre vårdbehövande försöka undvika att bli utnyttjad av ett oseriöst vinstföretag i hemtjänsten. Andra får nöja sig med de sämre alternativen eller förlita sig på den välgörenhet som råkar erbjudas. Även om vi, som det ofta påpekas, lever i en ny tid så är det inte den grunden som bygger ett stabilt samhälle.

Vill väljarna ha vinstbegränsning krävs en rejäl vänstersväng i nästa val. Det är inte bara vinster eller inte som står på spel. Det är också tilliten och tryggheten i samhället – hela idén med en jämlik och solidariskt skattefinansierad välfärd.