Debatt. .

2016-12-19 10:56
"Jag tycker att vi ska arbeta aktivt för att hela EU ska införa skatter på flygbränslen. Likadana överallt. Då får det större genomslagskraft och blir en kraft att räkna med för en snabbare övergång till miljövänligare alternativ", skriver debattören.  Bild: TT
"Jag tycker att vi ska arbeta aktivt för att hela EU ska införa skatter på flygbränslen. Likadana överallt. Då får det större genomslagskraft och blir en kraft att räkna med för en snabbare övergång till miljövänligare alternativ", skriver debattören.

Äntligen skatt på flygresor – nu borde EU gå efter

Sverige bör rensa upp i hela det träsk av negativa subventioner som finns i dag. Att flyget inte har behövt betala skatt på flygbränsle är bara en av dessa.

Sverige är ett litet land och vår påverkan på miljön är kanske inte så stor sett ur ett globalt perspektiv.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jag tycker att vi ska arbeta aktivt för att hela EU ska införa skatter på flygbränslen. Likadana överallt. Då får det större genomslagskraft och blir en kraft att räkna med för en snabbare övergång till miljövänligare alternativ. Både vad gäller miljövänligare bränslen och andra resformer som är mindre miljöbelastande.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Som ett steg på vägen kan jag tänka mig att Sverige inför skatt på miljöbelastande flygbränslen. Allt som gör miljöbelastande energi dyrare än de alternativa är bra. Om Sverige ska vara det första fossilfria landet får vi verkligen ligga i.

Här i Norrköping skulle det vara bra om kommunen går före och vid nästa upphandling av kommunal bilpool satsade på elbilar. Det skulle vara bra på flera sätt. Mindre miljöpåverkan, fungera som föredöme och dessutom bidra till att det blir en större andrahandsmarknad för elbilar. Med kommunala elbilar skulle också laddinfrastrukturen byggas ut ordentligt. 

Jag har fått två motioner bifallna i kommunfullmäktige. En som handlar om att Norrköping ska bygga ut sin laddinfrastruktur, och en som handlar om solceller på kommunala byggnader. 

Laddinfrastrukturen tittar man på nu, men jag har inte sett en ökad mängd solceller på de kommunala byggnaderna. Även här borde kommunen gå före. Det är bara att börja sätta upp dem. Kanske börja på Rosens tak?

Mia Sköld  
Oppositionsråd och språkrör för Miljöpartiet i Norrköping