Debatt. .

2017-06-15 07:00
”Norrköpings kommun bör vara en föregångare och en inspiration i omställningsarbetet”, skriver debattörerna från Vänsterpartiet. ”Norrköpings kommun bör vara en föregångare och en inspiration i omställningsarbetet”, skriver debattörerna från V. Bild: PONTUS LUNDAHL/TT
”Norrköpings kommun bör vara en föregångare och en inspiration i omställningsarbetet”, skriver debattörerna från Vänsterpartiet. ”Norrköpings kommun bör vara en föregångare och en inspiration i omställningsarbetet”, skriver debattörerna från V.

Ansvar för kommande generationers skull

Just nu pågår ett arbete i Norrköpings kommun om en ny energiplan som ska staka ut vägen för kommunen för omställningen fram till 2030. Tyvärr gör Kvartetten en rejäl ambitionssänkning som vi i Vänsterpartiet inte kan gå med på. Det är inte läge att sänka ambitionerna – tvärtom!

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

2016 var det varmaste år som hittills uppmätts och konsekvenserna kommer att ställa våra samhällen inför svåra prövningar. Exempelvis räknar FN med att 22,5 miljoner tvingats lämna sina hem på grund av naturkatastrofer som beror på det varmare klimatet.

Kommunerna har en nyckelroll i att se till att utsläppen minskar på det sätt som Sverige kommit överens om i internationella avtal. Därför är det bra att en uppdatering görs eftersom den gamla planen är från 2009, då vi inte visste lika mycket om klimatförändringarna och dess konsekvenser.

Vi i Vänsterpartiet vill att Norrköping ska gå före i klimatomställningen. Därför föreslår vi att kommunen sätter energimål som är i enlighet med Parisavtalet. Att göra som den rödblå Kvartetten och sätta mål om 30 procent minskning av energiförbrukningen duger helt enkelt inte, hur man än räknar. Enligt Naturvårdsverket och Energimyndigheten behöver utsläppen minska med 50 procent till 2030 för att temperaturökningen ska stanna på högst 2 grader. Och inte ens det är tillräckligt då Sverige via Parisavtalet har åtagit sig att se till att ökningen inte blir mer än 1,5 grader.

Men klimatfrågan innebär inte bara ett akut hot. Det är också en historisk möjlighet att tillsammans bygga ett bättre och långsiktigt hållbart samhälle. Det är när vi sätter upp nya mål för framtiden som vi har möjligheten att bygga det samhället. Norrköpings kommun bör vara en föregångare och en inspiration i omställningsarbetet. Det är inte enkelt men för våra barns och barnbarns skull måste vi helt enkelt sikta högre än Kvartetten vill.

 

Deniz Tütüncü & Nicklas Lundström (V) 
Deniz Tütüncü, Tekniska Nämnden (V) och Nicklas Lundström, Kommunstyrelsen (V)